Emevi camii Şam’da en ama en sevdiğim yer diyebilirim.
Emevi camii İslam dünyasında neden önemlidir
- Hazreti Yahya (as) mübarek başı buradadır. Camiinin içine girince göze çarpan ilk şey yeşil kubbesi ile Hazreti Yahya’nın türbesidir. Türbenin varlığı, kıbleye dönünce caminin içindeki hareketlilikten kolayca anlaşılıyor.
- Hazreti Hüseyin'in makamı buradadır, avluda sol tarafta kıble yönünde
- Hemen yanında büyük kumandan Selahattin Eyyubinin türbesi vardır
- Müslümanlar kıyamete yakın mehdinin buradaki bir minareye inip, ak ata bineceğini rivayetine inanırlar. İsmi bu nedenle ak minaredir.
- Tam bahçede dev bir at arabası var Hazreti Ademden kalma olduğu söyleniyor çok abartılı bir iddia nasıl bunca yıl ayakta kalacak diye düşünüyor insan!
HZ. Yahya kabri üst resim
Avluda bu fotoğrafta arkamda nakşedilen resim üzerine 2 rivayer var.
Bir rivayete göre bu işlemelerde cennet resmedilmiş, bir rivayete göre ise eski Şam.
Emevii camisi Cuma günleri çok kalabalık, şehir halkının tatil günü olduğu İçin çoğu kişi gezmeye geliyor, böylesi güzel bir mıknatısı var. 29 Ekim olduğundan epey kalabalık gruplar çıkarma yaptı, avluda iğne atsan yere düşmüyor. Kuzey Afrika camilerinde aynı ferah hava vardır, böyle efil efil esen rüzgar içimizi ferahlatırken, üstümüze cömertçe inan güneş ışıkları içimizi ısıtıyor. Enden epey geniş olan planı ilk safta namaz kılmanın önemi ve faziletine binaen böyle tasarlanmıştır. Benzer mimariyi görmek için çok uzağa gitmeye gerek yok Tarsus Ulu Camii, Mardin Ulu Camii de aynı şekilde boş minareli, geniş enli ve kalaslarla desteklenmiştir. Antakya ve Diyarbakır’da camiilerde böyle bir plan uygulandığını görürsünüz.
Suriye’ye 3. Gelişim. Neredeyse şehir içi otobüs hattına çevirdim Şam-istanbul güzergahını. “Betül’ün yaşanılası ilk 10 şehri” listesine koyduğum Halep ve Şam’a bir daha gelme ihtimalim epey yüksek. Hani bazı şehirler vardır içinden buram buram cömertlik akan, camdan cama dostlukları olan, çocuk sesleriyle çınlayan arnavut kaldırımlı sokakları ile biraz Anadolu kokan, tıpkı eski Trabzon gibi, biraz Mardin, azıcık Urfa, mutlaka Antakya gibi, taraklı da var içinde, işte nice ismi hatıraların arasında sıkışmış, sözlü “ah”lar kalmış o eski günlerin yaşandığı şehirlerden biridir Şam.
Kapitalizm bizi askeri yaptığından beri sokaklarımızdan çekilen çocuk çocuk sesleri bizden neleri almadı ki? Sizde o günleri sadece romanlardan okudunuz, eski filmlerden izledinizse burada gerçeklerini görmek isterseniz çok geç olmadan gelip görün. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 6. Şehri olmaya hak kazanacak kadar cumbalı evi ve taş sokakları ile insanlık denen mevhumun ne kadar beynelmilel olduğunu gösterir size.